Smag på Reformationshistorien

I 2017 markeres 500 året for Reformationen i Europa. Det er en begivenhed af største betydning for Danmark og for Nyborg. Hele året kan du gå på opdagelse i Reformationshistorien i Nyborg og på Nyborg Slot, scenen for de dramatiske dynastiske magtkampe i overgangen til den nye tro. Mærk stemningen i de samme gader, pladser og fæstningsværker, som kongen lod opføre i lyset af den nye tro. Smag på historien med den særlige reformationsmenu på Restaurant Teglværksskoven i Nyborg. Menuen varierer efter årstiden og de tilgængelige råvarer, som naturligvis er de bedste som Kongens Fadebur på Østfyn kan byde på.

Se den aktuelle menu her.

Eksotiske krydderier kom til Nyborg

For 500 år siden i kongens Nyborg blev der kogt og stegt af hjertens lyst over åbne ildsteder rundt i alle byens hjem – både hos borgerne og hos kongen selv på Nyborg Slot. Dengang blev maden stadig tilberedt, som man havde gjort i århundreder: i gryder under åben ild. Datidens nye køkkenudstyr var panden, hvor man stegte i fedtstof. Panden havde afløst tidligere tiders stegning på spid. Man brugte masser af eksotiske krydderier, krydderurter og planter: kanel, safran, ingefær, mandler, koriander og korender og mange andre. Med de store opdagelser i samme periode kom der endnu flere til fra den nye verden. De nye smagsoplevelser må have vakt jubel, for glæden ved de nye krydderier er blevet bevaret frem til vore dages køkken. Måden at opbage sovsen på, blev også ændret til metoden, vi genkender i dag. Tidligere blev sovse jævnet med brødkrummer, men nu blev der skiftet til mel og fedtstof. Præcis som vi gør her 500 år senere.

Reformationshovedstaden Nyborg markerer 500 året for Reformationen

I 1517 slog Martin Luther sine berømte teser op på kirkedøren i Wittenberg. Det blev startskuddet til reformationerne i 1500-tallets Europa, der førte til trosskiftet i Danmark i 1536. Samtidig blev Nyborg til residensstad for de danske konger; stedet hvor den nye protestantiske kongemagt skulle iscenesættes. Hvis Wittenberg er den åndelige hovedstad for Reformationen, så er Nyborg den verdslige hovedstad, residensby for det protestantiske Europas mest magtfulde fyrste – den danske konge. Det er en af de helt centrale fortællinger i verdensarvsfortællingen omkring Nyborg Slot og By. Det bliver derfor markeret i Nyborg som en del af både den nationale og internationale markering af reformationsjubilæet med en stor udstilling på slottet og masser af oplevelser, aktiviteter og events, foredrag og musik, der sætter spot på den fantastiske historie.

Kongens Fadebur

De østfynske bønder og håndværkere har en snart 800 år gammel tradition for at være leverandører til Danehoffet og Nyborg Slot. Den tradition føres nu ind i det 21. århundrede med etableringen af et netværk af fødevareproducenter, der skal skabe produkter af de gode østfynske råvarer. Igennem hele middelalderen mødtes kongen med sit parlament på Nyborg Slot, og senere udviklede byen sig til det, man kan kalde Danmarks første hovedstad. Det var en stor begivenhed, når kongen og hans følge kom til byen. Så var der brug for mad og drikke i rigelige mængder fra Kongens Fadebur. I Nyborg var der sørget særligt godt for dette.

Strandalleen 92, 5800 Nyborg   |   Telefon: 65 31 41 40   |   E-mail: info@teglvaerksskoven.dk